El volteig és una disciplina de l'equitació. Està definit com gimnàstica sobre un cavall al galop en cercle, guiat "a la corda" per un conductor. És un art i un esport altament competitiu, és un dels esdeveniments eqüestres competitius reconeguts per la Federació Eqüestre Internacional

Les primeres arrels del volteig daten dels temps pre-romans al sud d'Escandinàvia pel 1500 AC Pintures sobre pedres donen la impressió que la gent d'aquell llavors pensaren en una cavalcada particular on plasmar persones aturades sobre cavalls i en diferents postures 

Altres pensen que les arrels vénen dels bull dancers (ballarins sobre toros) de l'antiga Creta. Tot dels jocs Olímpics clàssics on "la cavalcada artística" era part de les competències. 
També hi va haver Volteig fa 2000 anys enrere, en els jocs romans, on persones realitzaven acrobàcies i moviments de dansa sobre cavalls en moviment. 
Juli Cèsar va comentar que tenia excel · lent habilitats en la disciplina en el seu famós "De Bell Gallico". 

Durant l'edat mitjana va ser part de l'educació de cavallers i nobles. En els temps barrocs aquest tipus d'esport va ser encara millor premiat com a expressió personal de la salut i bon gust. 

En el present el nom prové del francès "La Voltige" durant aquest període. 
Cada graduat de la més alta educació militar a les tropes Cavalry tenia el volteig com a disciplina en prefase per a una educació equestre avançada. 
Ja estaven familiaritzats amb el llavors anomenat "cavallet o cavall de fusta" usat per a entrenament previ. En els nostres dies els Voltejadors usen el "Vaulting Barrel o Barra d'exercici" per practicar els moviments que realitzaran sobre el cavall real.

El volteig va ser inclòs com a "cavalcada artística" pels oficials de Cavalry en els jocs olímpics de 1920 a Antwerpen. Belgica va obtenir la medalla d'or seguit de França i Suècia. 
El volteig modern, molt practicat a Amèrica del nord i Europa, va ser desenvolupat en una Alemanya post guerra, el que va significar la introducció dels nens a l'esport equestre. En els 60s el Volteig va ser transmès des d'Alemanya als països propers i als Estats Units. 
El 1983 el volteig es va convertir en una de les disciplines equestres reconegudes per la FEI. El primer campionat Europeu va tenir lloc el 1984 a Ebreichsdorf, Àustria i el primer Mundial el 1986 a Bulle, Suïssa.

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI