L’Enganxe és una disciplina ancestral que uneix cavall i carruatge. Ja utilitzada per els egipcis com instrument bèlic, van ser els romans els introductors de I’enganxe de competició amb les curses de quàdriguess.

Actualment, l'objecte de les competicions és refIexar la doma i forma física dels cavalls juntament amb I'habilitat del cotxer.

Els carruatges de competició tenen habitualment quatre rodes, i el nombre de cavalls diferencia el tipus d'enganxe: Es diuen Llimoneres si porten un sol cavall, Troncs si aparellen dos cavalls, i Quartes si enganxan quatre cavalls.

Un concurs complert d’enganxes consta de tres proves:

  • Prova A, Doma: Consta d'una Repris, similar a les de doma clàssica, en la que es jutgen els moviments, l’elasticitat, i sumissió del cavall en els diferents ritmes i figures. Les Repris són de diversa dificultat i estan adequades al nombre de cavalls que porti l’enganxe.

  • Prova B, Marathon: És un conjunt de fases en las que hi ha un recorregut de camp de regularitat, seguida d'una fase de pas i d'un conjunt d’obstacles (de 6 a 8) en els que es valora el temps empleat per passar cada obstacle.

  • Prova C, Cons: És una successio de portes formades per conos, i situades de forma irregular dins la pista de doma, que s'han de passar en el minim temps possible i sense que caiguin les pilotes que hi han colocades sobre els conos.

Cada prova te una qualificacio independent, i la suma de totes dona el guanyador.

logo

Federació Catalana d’Hípica
CASA DE L'ESPORT
Rambla Guipúscoa, 23-25,
4a planta, porta E
08018 - Barcelona

Color I Color II Color III Color IV Color V Color VI